Att ta steget upp och bli ledare är en spännande chans. Det är en tid fylld av energi, ambition och viljan att verkligen lyckas. Men, övergången från medarbetare till ledare kan vara en av de mest utmanande i en yrkeskarriär. Det är lätt att trampa i några klassiska fällor i början av resan.
Den goda nyheten är att du inte är ensam. Genom att känna till de vanligaste misstagen kan du proaktivt arbeta för att undvika dem och skapa en stabilare grund för ditt ledarskap. Nedan listar vi de fem vanligaste misstagen och ger dig handfasta tips på för att hantera dem.
1. Misstaget: Micromanagement
En av de vanligaste reaktionerna hos nya chefer är att vilja ha kontroll. Man vill visa sig duktig och är rädd för att teamet ska göra fel. Detta leder ofta till mikromanagement, där du som ledare övervakar varje steg i processen. Detta underminerar inte bara ditt teams självförtroende, det innebär också att du snabbt blir en flaskhals och riskerar utbrändhet.
Lösningen: Lär dig att delegera effektivt. Koncentrera dig på att förmedla målet med uppgiften och syftet bakom den, men ge teamet frihet att bestämma hur de ska nå dit. Kommunicera att du har förtroende för deras förmåga. Ditt uppdrag har förändrats: du ska nu leda andra, inte utföra alla uppgifter själv.
2. Behovet av att vara omtyckt
Att gå från att vara en i gänget till att leda sina vänner är en svår balansgång. En vanlig fälla är att man försöker behålla samma relation som tidigare och är rädd för att inte vara omtyckt. Problemet är att det kan göra det svårt att fatta beslut som är bäst för verksamheten men som inte alla gillar, eller att du har svårt att ge konstruktiv feedback.
Så undviker du det: Det är nödvändigt att justera dina yrkesrelationer. Det betyder inte att du ska bli kall, utan att du behöver bygga en relation baserad på professionell respekt snarare än popularitet. Var tydlig kring din nya position och vad den innebär. Ditt mål som ledare är att vara respekterad och rättvis, inte nödvändigtvis den mest omtyckta.
3. Rädslan för de svåra samtalen
Att hantera konflikter eller ge negativ feedback är ofta det som nya ledare fruktar mest. Det kan handla om allt från att adressera en medarbetares bristande prestation till att hantera en konflikt i teamet. Denna rädsla leder till att man prokrastinerar, vilket gör att problemen växer sig större.
Lösningen: Se dessa samtal som ett verktyg för utveckling, inte som en bestraffning. Förbered dig noga. Samla konkreta exempel, var tydlig med syftet med samtalet och tänk igenom vilket resultat du vill uppnå. Var noga med att lyssna på den andra personens sida av saken. Ju fortare och ärligare du tar tag i ett problem, desto enklare blir det att lösa.
4. Otydlighet kring mål och förväntningar
Som ny chef har du förmodligen en klar bild i ditt eget huvud av vad som behöver göras. Misstaget ligger i att anta att ditt team delar den bilden utan att du har kommunicerat den. Vaga förväntningar leder till osäkerhet, missförstånd och slöseri med tid och resurser.
Lösningen: Var övertydlig i din kommunikation. Använd etablerade metoder som SMART-mål (Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska, Tidsatta) för att sätta mål. Checka regelbundet av att alla har förstått uppdraget och vet vad som förväntas av dem. Tydlighet är en av de största gåvorna du kan ge ditt team.
5. Att glömma bort sin egen utveckling
I din iver att stötta och utveckla ditt team är det lätt hänt att du helt glömmer bort den viktigaste personen: dig själv. Du slutar be om återkoppling, bokar inte in tid för egen kompetensutveckling och hamnar till slut i en återvändsgränd. Ett långsiktigt ledarskap förutsätter att du också investerar i dig själv.
Så undviker du det: Blocka tid i din kalender för eget lärande, och prioritera den tiden lika högt som andra åtaganden. Sök aktivt efter en mentor eller
som kan utmana och stötta dig. Be aktivt om feedback på ditt ledarskap från både ditt team och din egen chef. Genom att växa själv blir du en bättre ledare för andra.
Sammanfattning
Att vara ny som chef är en inlärningsprocess, och du kommer att göra misstag. Det viktiga är inte att vara felfri, utan att vara medveten om sina utmaningar och ha en vilja att utvecklas. Genom att aktivt arbeta med dessa fem områden bygger du inte bara ett starkare team, utan också ett mer hållbart och givande ledarskap för dig själv. En affärscoach kan vara en ovärderlig resurs för att snabba på din utveckling och hjälpa dig att bli den ledare du vill vara.